Orofaciaal fysio

Kom op, kiezen op elkaar, we moeten nog even doorbijten!

Een orofaciaal fysiotherapeut of kaakfysiotherapeut behandelt klachten als:

  • Hoofdpijn
  • kaakklachten (denk aan bijv op slot klachten van de kaak)
  • pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • tinnitus
  • aangezichtspijn
  • gezichtsverlamming (dmv mimetherapie)
  • therapie na hoofd-hals-kanker, etc.
  • klemmen bij stress
  • behandeling na Brughoek-tumor

Ook klachten als oorpijn en nekpijn kunnen door kaakklachten ontstaan.

Als kaakfysiotherapeut werk ik vaak samen met tandartsen, kaakchirurgen, KNO-artsen en neurologen. 

 

 

Kaakklachten zitten vaak letterlijk ‘tussen-je-oren’, dus in je hoofd. Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door: tandenknarsen en kaakklemmen, veel kauwgom kauwen of nagelbijten, andere mondgewoontes als lip-, tong- of wangbijten, of een slecht zittende prothese. Omdat craniosacraal therapie ook veel technieken aan het hoofd heeft, zie ik hier wel eens een indicatie voor. Mocht dat bij jou het geval zijn, dan overleg ik dit met je, en kun je aangeven of je dit wilt of niet.

De intake duurt 50-60 minuten. Vervolgbehandelingen meestal een half uur. De kaakfysiotherapeutische behandeling bestaat oa uit instructies hoe je je mond het beste kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijg je oefeningen en adviezen mee voor thuis. 

Veel gestelde vragen

Is de behandeling in de mond?

Ja, afhankelijk van de klacht behandelt een kaakfysiotherapeut ook in de mond. Bij duizeligheidsklachten of een gezichtsverlamming meestal niet. Soms behandel ik in de mond om zo beter bij bepaalde kaakspieren te kunnen komen, soms om technieken toe te passen via de onderkaak.

Is een behandeling van de kaak pijnlijk?

Ook dit is sterk afhankelijk van de klacht. Zit je kaak op slot en kun je je mond nog maar een klein stukje openen, dan zijn de manuele technieken hiervoor best gevoelig. Ook het zoeken naar de oorzaak van de klacht kan de pijn soms provoceren. Maar het behandelen van de kaak geeft vaak heel snel een enorme verbetering van de klachten.

Is een kunstgebit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Juist een kunstgebit kan ook klachten aan het kauwstelsel veroorzaken. Wel vraag ik soms om het kunstgebit tijdens de behandeling even uit te doen, zodat ik het gebied beter kan behandelen.

Wanneer kan ik starten met mimetherapie bij een gezichtsverlamming?

Volgens de richtlijnen hoef je pas naar een mimetherapeut als je na 3 maanden nog steeds restverschijnselen ervaart. De ervaring leert dat het soms prettiger is om al eerder contact op te nemen met een mimetherapeut. Ik kan je veel extra uitleg, tips, adviezen en oefeningen geven om het herstel te bevorderen. Dit is niet heel intensief: meestal zie ik mensen in deze periode 1x per 3 of 4 weken. Als mimetherapeut monitor ik het proces. Het lichaam kan het in de meeste gevallen heel goed zelf.

Contact

App of mail mij voor het maken van een afspraak.

Praktijk-Iben bevindt zich achter mijn huis/appartement. Als je voor mijn huis staat, zie je links 2 garageboxen. Daar tussendoor loopt een brandgang naar achteren. Deze  mag je in lopen. De 2e groene deur rechts is de ingang van mijn praktijk. Hier zit ook een bel (rechts tussen de klimop).

Coendersweg 83, 9722GD Groningen

info@praktijk-iben.nl